Алекс Ковачев

Алекс Ковачев – интериорният дизайнер,който твори шедьоврите на новия век

Във всяка една сфера на дейност, винаги има хора, които се открояват сред останалите. Такива, които често са обожавани от множеството заради своята дейност, но има и малцина, на чийто вкус не отговарят напълно. Независимо от чувствата, в обект на които се превръщат, тези личности винаги стоят в центъра на публичното внимание. Това е и причината, поради която всяка тяхна изява се отбелязва с бурни реакции.

Споменахме, че тази тенденция присъства във всяка сфера на дейност, но нека тук се фокусираме само върху една – интериорния дизайн. Свързваме го с красота, изящество, уют. За да може един интериорен дизайнер да се открои със своите завършени творения обаче, той трябва да изпълни както всички тези условия, така и редица други. Повече за всички тях ще прочетете на по-долните редове. Обект на настоящата статия е неоспоримият талант на Алекс Ковачев.

Кой е Алекс Ковачев?

Ако се интересувате от обзавеждане, проектиране на разнообразни обекти и интериорен дизайн, името Алекс Ковачев далеч няма да ви бъде непознато. Напротив, дори само по названията на обектите, които са преминали пред очите и през ръцете на него и екипа ни, ще го познаете.

Алекс Ковачев е съосновател на българското студио за интериорен дизайн IDEA. Заедно с Таня Михайлова, от 2004 г. насам работят и специализират в областта на разнообразни проекти. През годините, екипът на IDEA се разраства многократно, а нивото на разпознаваемост и интерес към работата ни преминава далеч отвъд границите на малката ни страна. Жилищни и публични пространства, самолети, яхти, заведения, хотели – както в България, така и в чужбина, това са само част от обектите на дейността на Алекс Ковачев и IDEA. Самият Алекс Ковачев често е наричан идеен двигател на агенцията. С право можем да кажем, че голяма част от вдъхновението на IDEA се дължи тъкмо на него.

Алекс Ковачев и IDEA

Това, към което се стремят Алекс Ковачев и екипът ни, състоящ се от членовете на IDEA, е стилен интериорен дизайн. Бягаме от минимализма, но без да се отдалечаваме до противоположната крайност, като твърдо държим на функционалност и естетическа издържаност. Предметите, които избираме да поставим в дадено пространство, са винаги функционални, когато присъствието им е наистина необходимо. В останалите случаи, ако функцията им е единствено декоративна, те допълват цялостното усещане за уют, замислено от нашите специалисти – интериорните дизайнери.

В хода на реализирането на различните проекти, Алекс Ковачев и останалите членове на IDEA се намират в постоянен контакт с архитекти, мебелисти, други партньори и, разбира се, с клиентите. Основна задача на Алекс Ковачев и екипа ни е да подберат по най-правилния начин материалите, материите и текстурите, които да използват, за да вдъхнат такъв живот на помещението, че то да изпълнява задачата, за която е предвидено.

На този етап от изпълнението на поставената задача, Алекс Ковачев и останалите ни интериорни дизайнери винаги гледат в перспектива. Ние, в IDEA, вярваме, че всяко пространство, независимо от своя характер, трябва да остане актуално не само към настоящия момент, но и напред във времето. Затова и няма да се натъкнете на проект, реализиран от Алекс Ковачев, който би могъл да се свърже конкретно с една-единствена, вероятно вече отминала, модна тенденция. За разлика от ежедневните покупки, които остаряват бързо и са от краткотрайно значение за своите собственици, обстановката в дома или офиса остава непроменена за по-дълъг период от време. Това е и причината, поради която Алекс Ковачев и останалите дизайнери в IDEA не се ръководят от модните тенденции, а от енергията и характера на помещението.

Опит, натрупан в годините

Натрупаният през тези вече 15 години опит, в които Алекс Ковачев и всички ние, членове на IDEA, реализирахме и дори надминахме желанията на множество клиенти, ни научи на много. Един от най-ценните уроци, който никой от нас не забравя, е това, че всяко пространство има своите уникални черти – предимства, които задължително трябва да подчертаем в името на отличния резултат. Това е и причината Алекс Ковачев да не се ръководи сляпо от модните тенденции. Подобно на дреха от последна колекция на модния подиум, актуалните цветове, материи и мебели, например, не биха паснали на всяко едно пространство.

В допълнение, функционалният дизайн е онова, към което Алекс Ковачев и всички ние в IDEA винаги се стремим. Неподвластен на времето, той гарантира както актуалност на интериорния дизайн в дългосрочен план, така и удобство за клиента. Самият Алекс Ковачев не отрича да е оспорвал желанията на свой клиент, в защита на функционалния дизайн. Тъкмо тук е важно да отбележим, че веднъж взели решение да се доверите на специалист, който да изготви проект за дизайна и мебелирането на дадено пространство, е добре да се вслушвате в неговото мнение. Алекс Ковачев, като човек, прекрасно запознат с тънкостите на интериорния дизайн и обичащ работата си, искрено вярва в това твърдение и ви насърчава да приложите този съвет на практика.

Източници на вдъхновение за Алекс Ковачев

В днешно време, изворите на вдъхновение са много и различни. Това твърдение важи с пълна сила за Алекс Ковачев и всички нас, в IDEA. Високотехнологичните решения винаги присъстват в реализираните от агенцията проекти. От една страна, те показват актуалност, в крак с времето са, но и се превръщат в удобство за клиентите в края на изпълнението.

Светлината е един от най-големите източници на вдъхновение за Алекс Ковачев, признавал го е неведнъж. Нейните предимства са много, но, може би най-голямото, е динамиката, която създава в едно помещение. Самата светлина не е статична – от сутрешния изгрев до вечерния залез тя се изменя многократно. Избирайки най-правилните цветове и материи, които, променяйки се, светлината да подчертае, Алекс Ковачев постига съвършенството. Всички проекти, реализирани от екипа на IDEA, прилагат този иновативен и отличителен подход, предпочитан от Алекс Ковачев.

Екипната работа е другото вдъхновение, за което Алекс Ковачев говори смело и откровено. Не е тайна за никого, че когато сте в единомислие с хората, с които работите, крайният резултат е много по-добър и до него се достига по-бързо и лесно. Като човек, начело на IDEA обаче, заслугите за избора на най-подходящите кадри е заслуга и на самия Алекс Ковачев. Успехите и получените отличия, международното признание, на което сме свидетели, напълно доказват колко правилни са били направените избори за сформиране на екипа на IDEA.

Мисия: Уют

В допълнение към всички останали похвати, които Алекс Ковачев прилага, що се отнася до интериорния дизайн, има още един детайл от изключителна важност, който никога не остава на заден план. Независимо дали помещението, върху което работи Алекс Ковачев, е публично или частно пространство, то трябва да представлява олицетворение на идентичността на своите обитатели.
Работата на Алекс Ковачев и дизайнерите на IDEA включва не само запознаване с особеностите на дадено пространство, но и изучаване на предпочитанията, особеностите на характера и любимите дейности на бъдещите му обитатели. По този начин, завършеният от Алекс Ковачев проект има възможността да разкаже цяла една история. А, разказвайки история, продължение на житейския път на клиента, Алекс Ковачев неминуемо създава едно незаменимо чувство на уют и топлина.

Отличия и международно признание

Работата на Алекс Ковачев е позната на разнообразна аудитория както у нас, така и в чужбина. Клубовете The Pearl в Берлин, Dstrkt в Лондон, ресторантът Al Sultan отново в Лондон, както и много други обекти печелят наградите и възхищението на клиентите, публиката и експертите в областта на интериорния дизайн. Сред отличията, които Алекс Ковачев получава през последните години, са призът на лондонските клубни награди и наградата за Дизайнер на годината от Dibla Design Awards.

Геометрични форми, осветителни тела, иновативни начини за покритие както на подовите, така и на стенните повърхности – това са само част от акцентите, които Алекс Ковачев избира да постави в пространствата, които проектира и обзавежда. Ние, в IDEA, можем само да се радваме, че той е начело на нашия екип и заедно постигаме брилянтно изпълнение на всички завършени проекти. Алекс Ковачев е от хората, които не поставят граници, вършейки онова, в което са най-добри. И, въпреки това, с всеки следващ реализиран проект, той надхвърля изискванията и очакванията както на клиентите си, така и на останалата си аудитория. Затова и вярваме, че напълно основателно бихме могли да наречем шедьоври всички пространства, реализирани от Алекс Ковачев и интериорните дизайнери, част от екипа на IDEA.

Алекс Ковачев – интериорният дизайнер,който твори шедьоврите на новия век
Кой е Алекс Ковачев?
Алекс Ковачев и IDEA
Опит, натрупан в годините
Източници на вдъхновение за Алекс Ковачев
Отличия и международно признание

Алекс Ковачев 1

Алекс Ковачев – интериорен дизайнер

Алекс Ковачев 2

Алекс Ковачев -IDEA