Свържете се с нас

Адрес: София 1715 , България, Ring Tower, ул. Околовръстен път 251.

Тел.: +359 898 67 90 60

Email: office@idea.bg

Facebook: fb.com/ideainteriorstudio/

Домът разказва кои сме

Страстта към добрия дизайн в дома на Алекс Ковачев

Страстта към добрия дизайн 1

Домът разказва кои сме, за какво мечтаем, какво харесваме, разкрива дали имаме смелост да експериментираме и самочувствие да бъдем себе си. Той е не само настоящето, но и историята на нашата личност – сложна комбинация от културни взаимодействия, преживявания, впечатления, спомени. Затова влизаме с интерес и любопитство в дома на семейството на интериорния дизайнер Алекс Ковачев.

Полет над природата

От прага ни посреща светлина – буквално и преносно. Светлината на топлите, нежни отношения, на усмивките, на позитивната енергия. И слънчевата светлина от големите витрини, които отварят апартамента навън. Първото, което впечатлява, е зеленината от парка, която нахлува вътре със своята необуздана, неподправена свежест и толкова подхожда на динамичния, смел, откровен лайфстайл на семейството. Точно този полет над природата грабва Алекс Ковачев, когато за първи път влиза в новата, поддържана сграда.

Жизнерадостната любов към живота, страстта към добрия дизайн, космополитното съзнание и перфекционизмът на интериорния дизайнер Алекс Ковачев са в основата на този красив интериорен сюжет, в който нищо не е случайно, но всичко е толкова очарователно естествено.

Тimеless design & изчистени линии

Сядаме на удобния диван в дневната на Алекс Ковачев, създаден сякаш от речни камъни, изгладени с годините от водата. Приятното усещане за мекота се подсилва от дамаската букле. Фотьойлите на Giorgietti напомнят за класата и стила на миналото. Масата, облечена в кожа, и другата от тъмно стъкло, наподобяващо камък, внасят онзи фин елемент на уютен класически лукс, който винаги присъства в интериорния дизайн на студио IDEA и Алекс Ковачев. Пламъкът на огъня е подчертан от модерна черна рамка, която вписва вечния символ на семейството в модерния контекст. Впечатляващо е как този timеless design е вплетен в изчистената геометрична линия на вградените решения и тапетните врати.

Страстта към добрия дизайн 2

Страстта към добрия дизайн – изтънчен интериор

Изтънчен final touch by Алекс Ковачев

Трудно е дори да разгледаме всички качествени и оригинални решения от световните брандове. Но няма как да пропуснем акцента в дневната – осветителните тела на италианската фабрика Catellani & Smith – динамични, трептящи с разтопената светлина на огъня и слънцето, те превръщат светлината в основен герой в интериора. А вечер трапезарията изглежда вълшебно със сенките, които лампата прави във формата на облаци. Светлината тук е с толкова много различни превъплъщения – обособява различните зони, подчертава меката овална линия на тавана, превръща библиотеката в своеобразна сцена за любими книги и произведения на изкуството лично подбрани от Алекс Ковачев, а кухненските шкафове – в ефирни витрини.

Декорацията и аксесоарите са онзи изтънчен final touch, без който пространството нямаше да има душа и тук е мястото да обърнем специално внимание на скулптурата от месинг „Рибарите“ от магазин Elegant Living.

Страстта към добрия дизайн 3

Страстта към добрия дизайн – хол и трапезария

Баланс и диалог

В добрия дизайн винаги има някакъв скрит диалог на контрасти –  дизайнерът Алекс Ковачев виртуозно владее играта с овали и правоъгълници, с мекота и твърдост, с изчистено и пищно и в този интериор отново откриваме този интригуващ, прецизен баланс.

„Търсехме малко по-азиатско усещане в апартамента“, казва интериорният дизайнер, когато влизаме в спалнята. Тапетите са wow ефекта в това помещение – с романтичната нотка на далекоизточен будоар, но съвършено модерни. „Тук таванът е овален, защото нямах възможност да направя овални стени. Ние, хората, не сме създадени да живеем в пространства с остри ъгли. Заоблените стени те карат да възприемаш пространството като по-спокойно. Обичам също и мокета като стандарт за настилка в спалнята. Той помага много за добрата акустика и допринася за чувството на уют и комфорт“, разказва дизайнерът.

Страстта към добрия дизайн 4

Страстта към добрия дизайн – интериор за спалня

За Джули и за Лео

Продължаваме раходката в апартамента – стаята на дъщеря му е като за тийнейджър – със самостоятелна баня и разбира се по вкуса на обитателката.

Стигаме до стаята и на малкия Лео – с много синьо – цвят, сякаш създаден за него. В нея впечатлява един много специален тапет на Hermes, лампа от старо предприятие за чешки кристал и дръжките на гардеробите – специфично съчетание за напреднали. „Искам той да има възприятия за оригиналния дизайн“, обяснява Алекс Ковачев.

Страстта към добрия дизайн 5

Страстта към добрия дизайн – детска стая

Okay, Google, play some music…

„Okay, Google, play some music…“ – автоматизацията в дома влиза в употреба. Алекс Ковачев и студио IDEA винаги следят технологичните иновации и те са елегантно вплетени в техни проекти – апартаментът на Алекс Ковачев не прави изключение. Гласово и през телефона може да се управлява почти всичко – външните щори, пердетата, осветлението, музиката, телевизора. Има възможност за т.нар. „сценарни ключове“, при които с един клик може да се дръпнат пердетата и да се направи кафе, например.

Скъпоценно усещане за истински дом

Страстта към добрия дизайн 6

Страстта към добрия дизайн – домът на Алекс Ковачев

Какъв все пак е стилът на интериора? Хубаво е, че нямаме един отговор на въпроса – добрият интериорен дизайн се изплъзва от всяка дефиниция. И в същото време можем да кажем толкова много за него: завладяващ и уникален, изпълнен с професионализъм дизайн на световно ниво, технологичен, неподвластен на времето, комфортен, уютен, специален… Ще добавим също – луксозен, но не само с лукса на големите брандове, а и със скъпоценното усещане за щастлив живот и истински дом, което е най-големият лукс днес.

Страстта към добрия дизайн в дома на Алекс Ковачев

Изтънчен final touch by Алекс Ковачев

Скъпоценно усещане за истински дом