The Only One или как постигаме индивидуалност в интериора

The Only One или как постигаме индивидуалност в интериора

Като велурена ръкавица

Да, като мека велурена ръкавица би трябвало да пасне интериорът на човека, който го обитава. Както майсторски изработената от фина кожа ръкавица не пречи на движенията на китката и пръстите, дори напротив – прави ги по-елегантни и по-изразителни, така и добрият интериорен дизайн „скроява“ пространството „по мярка“.

За да се постигне това, подходът трябва далеч да надхвърля идеята просто за композиране на материали и мебели. Защото може да имаме естетически добре издържана композиция, но въпреки това интериорът да е лишен от индивидуалност и характер. И човекът, за когото е предназначен, да не се чувства свободен и щастлив в него.

Ключът към индивидуалността

интериорен дизайн с индивидуалност

„Архитектът трябва да си представи за всеки прозорец, проектиран от него, човека, който стои на перваза, и за всяка врата – човека, който минава през нея“. Това са думи на Джо Понти и според нас 100-процентово важат както за архитектурата, така и за интериорния дизайн. И друго казва той: „Очарованието е нещо, което е непотребно, но необходимо като хляба“. За нас именно тези две неща – образът на обитателя на пространството, което ще дизайнираме, и постигането на очарованието на това пространство – са ключовете към създаването на интериор с индивидуалност и характер.

Small Talks

Този жанр е много актуален в момента във всички сфери. За нас той винаги предшества изграждането на концепцията за дизайна на даден интериор. В тези малки разговори ние умеем да слушаме и да питаме. Деликатно се доближаваме до характера на клиента. Изграждаме мостове. Постигаме доверие. Опитваме се да усетим не просто вкусовете, а натюрела, темперамента, целия бекграунд, който стои зад даден човек, спомените му и мечтите му, и най-вече личните сюжети и истории.

интериорен дизайн проект

Истории, разказани с дизайн

Когато говорим за постигане на индивидуалност, разказването на истории с дизайн са нашият безценен начин да придадем характер на интериора. По пътя към проекта винаги ни води житейският път на този, за когото е предназначен, или историите, свързани с миналото на пространството, с което работим.

Pretty Personal

Когато правим частно пространство, често кодираме житейския път в дизайна, така че само обитателят да е наясно, че той изобщо присъства там. Дори и невидимо за другите хора, това е достатъчно, за да кара обитателя да се чувства в свои води и емоционално въвлечен в новия интериор.

персонален подход в интериорния дизайн

В същото време интериорът придобива ярка персоналност. Правили сме интериор за човек, който живее втори живот, и тогава подчинихме цялата концепция на идеята за вторите шансове и дуалността. Правили сме редизайн на стара къща за възрастна дама, която ни сподели, че някога искала да стане дизайнер, но баща й настоял за друго и това преобърнало целия й живот. В този случай разработихме проекта така, че да се подчертае метафората за изборите в живота – запазихме стария вестибюл и вратите, водещи в различни посоки. Изобщо в частните пространства разказваме личните истории с дизайн по-скрито, по-изтънчено, по-фино.

Дързост и красота

В обществените пространства – хотели, клубове и ресторанти – подходът ни за постигане на индивидуалност е доста различен. Там можем да сме по-дръзки, с повече размах и да акцентираме и преекспонираме метафорите. Такава е инсталацията от ажурна метална скулптура на момиче и литнали глухарчета-лампи в новото лоби на хотел Интерконтинентал. Със симбиоза от изкуство и дизайн разказваме историята за младостта и надеждата, свързана със събитията на историческия площад пред хотела. С подобна дързост сме подходили и към интериора на ресторанта Mr.Pizza, в който „обръщаме“ като кристална топка света, качваме гората горе и сваляме небето долу и създаваме усещане за магичност.

What a wonderful work!

В обичаното от нас предизвикателство да работим над офисни пространства изграждаме индивидуалните си концепции на основата на много внимателно и задълбочено проучване на типа и стила на работа, както и на самия екип. Това е важно за балансирането на различните типове зони.

интериорен дизайн проект

Въпросът за извеждането и подчертаването на фирмената идентичност разрешаваме отново с разказването на истории с дизайн. В този случай на истории, свързани с дейността на компанията. Затова например в офиса на компания за логистика и транспорт направихме декоративна инсталация на тавана от дървени ламели и осветителни тръби, стилизирано пресъздаваща най-важните пътни артерии от картата на Берлин и движещите се по тях камиони на фирмата.

God is in Details

Не може да не се стигне до тази максима, когато става дума за създаване на интериор с индивидуалност и характер. За нас детайлът като неочаквано и изненадващо съчетание на два нюанса, два отблясъка, две форми или две текстури, е онова, което внася персоналност. Търсим тези изненадващи и неповторими съчетания във всеки проект и за всеки интериор. Така както подбираме и всеки декоративен предмет, всеки текстил, всеки аксесоар за маса, за да продължим с него някаква специфична емоция. Знаем силата им да внасят живот, да привличат погледите, да стават повод за разговор и да очертават неповторимото лице на интериора.

Bespoke Beauty

Английската дума за „изработен по мярка“ (bespoke) засяга както цялостната пространствена концепция, в която се движиш свободно, имаш красиви зрителни перспективи и интериорни сюжети, така и отделните елементи и мебели. Изпитаният път е търсенето на взаимодействия между мебели от знакови брандове с мебели, изработени по детайл за конкретния проект. За всички наши проекти изработваме по наш детайл маси, етажерки, конзоли… Именно новите, непознати до момента съпоставяния на мебелите по наш детайл с тези на утвърдени луксозни брандове придават ново, непознато и много индивидуално звучене.

Add Comment