Съвети за вътрешен дизайн

Съвети за вътрешен дизайн – уют, функционалност и издръжливост във времето

Вътрешен дизайн е другото име на добре познатото ни понятие интериорен дизайн. И двете се отнасят до проектирането на бъдещата визия на дадено пространство, декорирането и обзавеждането му. За някои хора, вътрешният дизайн е мода, за други – единствено необходимост. Без значение дали сами вземате решенията за вътрешен дизайн на помещенията или се консултирате със специалист, важно е крайният резултат да ви допада и да отговаря на потребностите и желанията ви.

Защо е необходим специалист по вътрешен дизайн?

Най-голямата трудност в планирането и обзавеждането на дадено помещение е в това, че още преди да предприемете мерки по изпълнението на плана, трябва да можете да си представите (почти) завършен финалния резултат. Дори да се ориентирате в стила, който желаете да преобладава в помещението, пазарът предлага безброй възможности за покупка, на които можете да се спрете. В един момент, ако няма с кого да се консултирате за експертно мнение, е възможно да се почувствате несигурни в собствените си желания и това да ви донесе излишен стрес.

Ние, в IDEA, вярваме, че вътрешният дизайн трябва да носи единствено удоволствие и удовлетворение. Това важи с пълна сила за всеки завършен проект. Това е и причината, поради която ви препоръчваме когато сте затруднени по отношение на вътрешен дизайн, да се обърнете към специалист. Разбира се, в никакъв случай не е задължително да оставяте работата изцяло в негови ръце. Едно допълнително, експертно мнение за вътрешен дизайн обаче по никакъв начин няма да ви навреди. Напротив, възможно е да пропускате някои дребни детайли или пък да не ви хрумва как най-правилно и функционално да използвате пространството, за да извлечете максимумът от него.

Съвети за вътрешен дизайн

Когато говорим за вътрешен дизайн, има някои трикове и тънкости, към които всички ние, членовете на екипа на IDEA, се стремим в хода на работата си с клиенти. Макар и прости и, на пръв поглед логични, понякога тези съвети за вътрешен дизайн биха могли да бъдат подминати с лекота. Въпреки това, бихме искали да изтъкнем тяхната значимост. В процеса на планиране и проектиране, те винаги са отправна точка за нашите вътрешни дизайнери.

Вътрешен дизайн, издръжлив във времето

Независимо дали обектът на дейност е публично или частно пространство, се предполага, че избраният вътрешен дизайн ще се задържи за дълго. Всъщност, проектирането на цяло едно пространство отнема относително дълъг период от време. От самото начало до финалния етап на изпълнение на вътрешен дизайн, това е процес. Предпочитанията на клиента и идеите за изпълнение на вътрешния дизайнер, изказани преди работата на обекта да започне, винаги подлежат на промени. В някои случаи, те са наложени от разговорите с архитекти, мебелисти и други партньори. В други случаи, се появяват по-добри хрумвания.

Най-важното обаче е, че няколко месеца, отделени на цялостна промяна във вътрешния дизайн, не биха могли да се отхвърлят с лека ръка. Това би означавало след съвсем кратък период от време, да се предприемат нови стъпки по същия този път. В допълнение, промяната на вътрешен дизайн, особено когато е цялостна, изисква финансови средства и значителен бюджет. Той варира в зависимост от особеностите на помещението или сградата, но това не омаловажава неговия обем. Отговорното отношение и правилната оценка на времето и финансовия ресурс диктуват необходимостта от издръжлив във времето вътрешен дизайн.

Функционален вътрешен дизайн

За да бъде един вътрешен дизайн съвършен, той задължително трябва да бъде естетически издържан. Според възгледите на нас, специалистите по вътрешен дизайн в IDEA, също толкова важно е той да бъде функционален. А какво означава това?

Функционалността се характеризира с практическите удобства. Нашата задача като хора, занимаващи се с вътрешен дизайн, е да замаскираме тази елементарност на комфорта, като създадем една завършена картина в пространството, с което се заемаме. Така, например, в диалог с клиента, подбираме най-правилната подредба на обзавеждането и разположението на помещенията. Дори понякога особеностите на един вътрешен дизайн да се различават от общоприетите практики, ние сме достатъчно смели, за да приложим един друг, уникален подход. По този начин, съдействаме както за удобството на клиента, така и за вътрешен дизайн, който изразява личен стил и характер.

Вътрешен дизайн, основан на ефективно използване на пространство

Всяко едно пространство, независимо от своите размери, е ограничено. Това е и причината при обмисляне на вътрешен дизайн, тези размери да задават ограничения. Същото важи и за разпределението на помещенията в по-голям обект. Не винаги е възможно да се съчетаят перфектното изложение, големина и количество светлина, например. Тук отново се появява полезната роля на специалистите по вътрешен дизайн. Дори да не можете да си представите как помещението би могло да изглежда по-просторно или по-светло, техният опит им дава по-широко поле за размисъл, а оттам – виждат и по-голям потенциал.

Когато електроуредите, мебелите и всички допълнителни вещи са подредени по най-подходящия начин, без да заемат излишно място, дори най-малкото помещение може да изглежда просторно. Когато поставите огледало на стената срещу прозореца, от който влиза светлината, стаята би могла да изглежда по-светла, тъй като то я отразява. Разнообразните осветителни тела също оказват допълнителна помощ в случаите, в които един вътрешен дизайн превръща светлината в акцент.

Съвременен вътрешен дизайн

Вече споменахме, че един вътрешен дизайн трябва да е издръжлив във времето. За да бъде възможно това, той трябва да е устойчив и като стил. Това няма как да бъде възможно, ако изберете конкретна модна тенденция, която да следвате в избора на интериор. Причината е, че след като този тренд отмине, той вече няма да е актуален. Помещението обаче ще продължи да се асоциира само и единствено с него. Затова и ние, специалистите по вътрешен дизайн в IDEA, се стремим да превръщаме проектираните от нас пространства в огледало на клиентската идентичност. Това е и една от тенденциите в съвременния вътрешен дизайн.

Прекомерното насищане с контрастиращи цветове, форми, материали и материи, което формира един кичозен стил, не е присъщо на съвременния вътрешен дизайн. Обратно, акцентите в него са по-скоро простота, отвореност на пространствата и повече свободно място в помещенията, което им позволява да дишат свободно. Конкретните цветови гами и стил на обзавеждането са по-скоро краткотрайни тенденции, така че не бихме си служили с конретика тук.

Препоръчваме ви да подберете по-скоро цветови тонове и визия, на които сте привърженици самите вие. Такъв вътрешен дизайн, който няма да ви омръзне след една или две години. Това ще ви позволи наистина да обикнете този вътрешен дизайн и да започнете да се асоциирате с него. С удоволствие ние, от IDEA, бихме се радвали да ви помогнем в обмислянето на вътрешния дизайн, дори само с предложения и идеи! А, защо не – и в изпълнението на заветната цел?

Съвети за вътрешен дизайн – уют, функционалност и издръжливост във времето
Защо е необходим специалист по вътрешен дизайн?
Съвети за вътрешен дизайн
Вътрешен дизайн, издръжлив във времето
Функционален вътрешен дизайн
Вътрешен дизайн, основан на ефективно използване на пространство
Съвременен вътрешен дизайн

Вътрешен дизайн 1

Вътрешен дизайн – Съвети

Вътрешен дизайн 2

Вътрешен дизайн – Реализирани проекти

Вътрешен дизайн 3

Вътрешен дизайн – Издръжливост

Вътрешен дизайн 4

Вътрешен дизайн – Уют

Вътрешен дизайн 5

Вътрешен дизайн – Функционалност