Свържете се с нас

Адрес: София 1715 , България, Ring Tower, ул. Околовръстен път 251.

Тел.: +359 898 67 90 60

Email: office@idea.bg

Facebook: fb.com/ideainteriorstudio/

 

Архитектурни проекти

Как да разпознаем добрите архитектурни проекти

Без значение дали имате нужда от архитектурни проекти на жилищни, промишлени или обществени сгради, със сигурност имате нужда да са добре изработени. В следващите редове ще ви разкажем за някои важни характеристики на качествените архитектурни проекти, които да търсите.

Икономически изгодни архитектурни проекти

 

Архитектурни проекти 1 - най-висока безопасност на сградата

Най-иновативни архитектурни проекти –

Най-добрите архитектурни проекти са тези, чиято реализация е на оптимална стойност, но все пак са икономически изгодни. Тази характеристика надхвърля естетическия дизайн. Ако търсите архитектурни проекти на бизнес сграда, например, ще трябва те да са съобразени с това къде се намира сградата, каква е бизнес целта, какъв вид трафик очаквате. На база на този тип съображения добрите архитектурни проекти ще са изработени така, че да стимулират трафика на клиенти и да увеличат печалбите. Трябва да се вземат предвид дори неочаквани неща като вида на трафика и движението – как ще идват хората, с автомобили или пеш; колко време ще остават и т.н.

Безопасни архитектурни проекти

Добрите архитектурни проекти също така гарантират високо ниво на безопасност на сградата. Това надхвърля държавните изисквания и е един от ключовите елементи на добре изработените архитектурни проекти – те създават пространство, което може да се обитава удобно и безопасно от всички клиенти, служители или членове на семейството (в жилищните сгради).

Архитектурни проекти, гарантиращи добро качество на живот

Ще се гордеете ли с вашия дом или ресторант, ако те са просто стени и врати? Истински добрите архитектурни проекти винаги съдържат дизайнерски детайли, които да направят сградата уникална, впечатляваща и запомняща се. Перфектните архитектурни проекти добавят изкуство, креативност и красота към ежедневието по неочаквани начини. Нещо повече, всички проучвания сочат, че районите с добра архитектура и дизайн създават по-добри условия на живот и по-успешни бизнеси.

Архитектурни проекти с мисъл за движението

Да се създават архитектурни проекти никак не е лесно. Освен за визията на сградата, в добрите архитектурни проекти специалистите мислят особено много и за потоците на движение в сградата и в помещенията. Те трябва да са безпрепятствени, но това се постига само с детайлно познаване на обитателите, без значение дали са клиенти, пациенти или семейства. Добре изработените архитектурни проекти създават удобни „пътеки“ за движение, съобразени с начина на живот в домовете или с нуждите на клиентите или служителите. И това е наистина важно. Например, качествените архитектурни проекти на болници гарантират, че пациентите се лекуват бързо, тези на училищата създават по-добра учебна среда, а работните места с добра архитектура гарантират по-висока производителност на труда.

Архитектурни проекти с културна стойност

Замисляли ли сте се, че повечето културни и исторически паметници, които посещавате, всъщност са сгради? Такива са египетските пирамиди, старинните крепости, архитектурните резервати със стари къщи… В този ред на мисли добрите архитектурни проекти са такива, каквито с гордост можете да покажете и след десетилетия. Дори когато са съобразени с модерните тенденции, те носят непреходен стил и дизайн.

Архитектурни проекти с перфектна функционалност

Функционалността би трябвало да е в основата на всички архитектурни проекти, но въпреки това е доста трудно да я получите. Съвършеното удобство на сградата трябва да е съобразено с начина на живот в жилищните сгради или с начина на използване на обществените. Наистина добрите архитектурни проекти успяват да гарантират перфектна функционалност в необичайна форма и изискана визия, като така създават перфектния баланс между практичното и красивото.

Архитектурни проекти с мисъл за бранда

Ако имате нужда от бизнес архитектурни проекти, важно е те да отразяват същността на вашата работа и имиджа на бранда ви. За тази цел имате нужда от наистина добри създатели на архитектурни проекти, които работят с въображение и добър стил и да създадат за вас отличителна сграда, която лесно да идентифицирате с бранда си. Тя трябва да вдъхва нужното настроение, например забавно или сериозно; да загатва за вида на бизнеса ви, например спорт или финанси; да привлича правилния таргет, например семейства или младежи.

Иновативни архитектурни проекти

Създаването на новаторски архитектурни проекти помага на вашата компания да остави отпечатък в историята, да остане забележителен и запомнящ се години напред. Иновациите и научните разработки обикновено имат нужда от собствен бюджет. Изследователските отдели проучват методи за създаване на нови техники за подобряване на структурата. Емблематични архитектурни проекти като пирамиди, колизеуми и небостъргачи започват просто с една идея на архитектите, но именно инженерите превръщат тези въображаеми обекти в реалност.  Въпреки това, голяма част от иновативните архитектурни проекти остават популярни и до днес – такива са например Биг Бен, Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг.

Балансирани архитектурни проекти

 

Архитектурни проекти 2 - най-оптимални решения

Архитектурни проекти със естетически дизайн

При създаването на архитектурни проекти на сгради специалистите трябва да направят наистина добри избори между много алтернативи: дали да има плътни стени или рамки с окачени фасади, как да се постигне балансът между плътност и празнота, светлина и сянка и т.н. В добрите архитектурни проекти крайните решения изглеждат впечатляващи и някак неизбежни, тъй като са в тясна връзка с цялостната концепция на проекта. И обратното, в лош проект подобни детайли изглеждат по-скоро произволно натрупани.

Архитектурни проекти на издръжливи сгради

Ясно е, че строежът на сграда е голяма инвестиция, но също така е еднократна и няма да сте склонни да дадете парите си за нещо, което ще има нужда от постоянна скъпа поддръжка и поправки. В добрите архитектурни проекти са заложени качествени материали, които да повишат издръжливостта на сградата. В същото време различните материали могат да променят драстично бюджета за реализиране на сградата, така че добрите архитектурни проекти би трябвало да ви осигурят възможно най-доброто качество за бюджета, с който разполагате.

Пълни архитектурни проекти

Всички архитектурни проекти съдържат няколко задължителни части като идеен проект, конструкции, електроинсталации, ВиК и газови инсталации, топлоснабдяване и вентилация, енергийна ефективност, пожарна безопасност, план за управление на строителните отпадъци, план за безопасност и здраве. Освен това трябва да се направи предварително проучване на терена – икономически, геоложки, хидроложки, геодезически, архитектурни, икономически и др. Само така вашите архитектурни проекти ще ви позволят да построите добре функционираща сграда, която да покрива нормативните изисквания, да бъде безопасна и функционална.

За да имате наистина добри архитектурни проекти, трябва те да бъдат разработени от екип професионалисти във всяка една от областите, като всеки един от тях трябва да е наистина добър в областта си, за да гарантира безпроблемна експлоатация на сградата.

След като получите наистина добър проект, време е да пристъпите към реализирането му. А накрая ще имате нужда от дизайнерите на ИДЕА, които да превърнат голите стени в красива, функционална и жива жилищна или бизнес сграда.

 

Икономически изгодни архитектурни проекти

Безопасни архитектурни проекти

Архитектурни проекти, гарантиращи добро качество на живот

Архитектурни проекти с мисъл за движението

Архитектурни проекти с културна стойност

Архитектурни проекти с перфектна функционалност

Архитектурни проекти с мисъл за бранда

Иновативни архитектурни проекти

Балансирани архитектурни проекти

Архитектурни проекти на издръжливи сгради

Пълни архитектурни проекти