Свържете се с нас

Адрес: София 1715 , България, Ring Tower, ул. Околовръстен път 251.

Тел.: +359 898 67 90 60

Email: office@idea.bg

Facebook: fb.com/ideainteriorstudio/

Дизайн за огъня или как камината магически преобразява интериора

Камина 1

Мека, топла светлина, танцуващи пламъци, тих пукот на дърва – огънят в дома носи романтично очарование и релаксиращ уют. Хилядолетия той е сърцето на дома, ядрото, около което се събира семейството и приятелите и това не се е променило до днес.

В модерното жилище от висок клас камината е архитектурно и дизайнерско решение с висока добавена стойност. Често тя е акцент на интериорния дизайн и фокусна точка в помещението. Камината е не просто практичен и стилистичен елемент, но и символ на уют, лукс и комфорт – затова откриваме това решение в голяма част от интериорите, създадени от дизайнера Алекс Ковачев.

На дърва, на газ, електрическа или на биогориво, вградена, двустранна, свободностояща – камината в интериора е с изключително разнообразни технологии и визия.

Като всеки елемент на обзавеждането, тя въздейства в синергия с общия интериорен контекст и се вписва хармонично в цялостната естетическа концепция. В новите интериори откриваме няколко тенденции в оформянето на камината и зоната около нея:

Камината и вечната класика

Великолепието на миналото и изисканият лукс на аристократичните имения са голямото вдъхновение за този елемент от интериора, който обикновено се асоциира с историческите традиции в обзавеждането.

Класиката има много лица – от Ренесанса, през барока и викторианската епоха, до новото време на Art Deco. Дизайнерските решения в съвременния интериор не повтарят буквално историческите образци, а миксират и интерпретират различни елементи. Новият, модерен прочит на класиката, се материализира в елегантни, изискани интериорни решения, които отлично се вписват в съвременния лайфстайл.

Камините в класически стил са с мека скулптирана линия, декорирани с витиевати мотиви, вдъхновени от времето на кралските династии, като тези форми правят връзка с пространствената флуидност на аристократичните стари апартаменти. Идеята за автентичност е продължена с гипсови орнаменти и ламперии. Камината въздейства в хармония с останалите елементи на интериорния дизайн – мрамор, кристални полилеи, копринени тапети, огледала в пищни рамки, акценти в злато и сребро, цветова гама в бяло, екрю и черно, касетирани врати.   

Камина 2

Камина в класически стил

Традицията през погледа на модерния човек

Камината с елегантна, изчистена рамка от камък, е връзката между  модерното и класическото и подчертава идеята за космополитния дух на дизайна. Този подход е особено подходящ, когато интериорът е в исторически местности и сгради, в които класиката присъства органично, но стилът се базира на изискванията на модерния градски човек. Традиционните кодове се интерпретират с оформлението на камината, допълнено с луксозни материали като мрамор, бронз, кристал, кадифе, коприна, кожа – препратка към света на изкусните занаяти, свързващи традициите със съвременния дизайн. Кураторски подход към избора на мебели, осветителни тела и изкуство превръщат зоната около камината в ексклузивно място.

Камина 3

Елегантен интериор с камина

Минимализъм в нов прочит

Камината създава усещане за защитеност и уединение, така необходими на съвременните градски хора с динамично всекидневие. Модерните дизайнерски решения залагат на изчистена геометрична линия и минималистичен подход. Особено впечатляващ е оригиналният дизайнерски прочит на индустриалния стил в контекста на луксозното жилище – в него са съчетани сурови и фини повърхности, бетон, олекотен и „стоплен“ с естествени материали. В щедрите интериорни пространства на модерните жилища особено актуална е камината с две лица – част от архитектурния план и елемент, който разделя и свързва зоните.

Камина 4

Съвременен интериор с камина

Огънят като картина

Акцент в съвременните интериорни решения е фината метална рамка на камината, която превръща огъня в картина. Този прецизен, хладен детайл  може да се съчетае с минималистична естетика и лаконични графични теми. Но изчистената визия също така може да бъде част от деликатния финес на модерната еклектика, с която в интериорния дизайн се срещат екстравагантост, аристократична сдържаност и непреходна класа.

Камина 5

Камина – огънят като картина

Камината като органична част на обзавеждането

Открит огън, вграден органично в корпусните обеми, е силен тренд в модерния интериорен дизайн. Този подход е в синхрон с идеята за изчистена линия на архитектурните решения и за цялостни, непрекъснати линии на обзавеждането. Камината става част от ансамбъла около телевизора и се превръща във фокус на дневната.

Камина 6

Камина – като част от обзавеждането

Камина от планинско шале

Добрият интериорен дизайн винаги е в хармония с контекста. В тази връзка не е изненада присъствието на препратки от българския традиционен стил в дизайна на камината, предназначена за пространство, в което се търси споменът за традиционната българска къща. В тази интерпретация откриваме характерната трапецовидна форма на камината и комбининацията на камък и дърво. Тя много напомня друг символ от енциклопедията на дизайна – планинското шале. Със своята класическа визия този тип камини никога няма да загубят актуалност и могат да се впишат в стила „шале“ навсякъде по света.

Камина 7

Камина – за стилен и уютен интериорен дизайн

Независимо от стила на камината, нейното присъствие в интериора магически го преобразява в място за споделеност и релакс. Живият огън добавя безценна допълнителна стойност на интериорния дизайн и придава на пространството несравнимо усещане за уют и висока класа.

Камината и вечната класика

Традицията през погледа на модерния човек

Минимализъм в нов прочит

Огънят като картина

Камината като органична част на обзавеждането

Камина от планинско шале