Свържете се с нас

Адрес: София 1715 , България, Ring Tower, ул. Околовръстен път 251.

Тел.: +359 898 67 90 60

Email: office@idea.bg

Facebook: fb.com/ideainteriorstudio/

Невидимата енергия на флуидния интериорен дизайн

Лекота, меки овални линии, ефирни силуети… Флуидният интериорен дизайн пленява и очарова и дизайнерът Алекс Ковачев често използва този подход. Неслучайно елегантните закръглени форми са харесвани през всички епохи и култури – те носят спокойствие, символизират хармония и цялост, внушават усещане за безкрайност. За разлика от правите ъгли, обтекаемите линии на флуидния интериорен дизайн сякаш продължават към хоризонта и ни докосват до свободата, която искаме да имаме дори зад стените на дома.

Тази вдъхновяваща флуидност е преведена на езика на интериорния дизайн елегантно и красиво:  

Преливащото пространство на флуидния интериорен дизайн

Откриваме я първо в архитектурата на помещенията, които плавно преливат едно в друго и дават простор на погледа. Подвижното, дишащо пространство преминава свободно от входа към дневната, през кухнята и трапезарията и не спира до прозореца, а прелива навън през големите витрини, които са много характерни за флуидния интериорен дизайн.

Нищо не нарушава устрема на този полет – мебели и ламперии с обтекаем силует вписват всички технически детайли, а тапетните врати продължават равнината на стените и сякаш се дематериализират. Линии на повърхностите при флуидния интериорен дизайн са находчиво подчертани с контрастни кантове и фини шлицове. Впечатлението е едновременно за безплътност и стабилност, но добрият флуиден интериорен дизайн обича парадоксите.

Флуиден интериорен дизайн 1

Флуиден интериорен дизайн – преливащо пространство

Усещане за левитация при флуидния интериорен дизайн

Мебелите в интериора се включват в този танц с елегантни, заоблени форми. Често те са на фини крака или пък с led подсветки, които създават усещане за левитиране. Всички детайли възпроизвеждат общата концепция за преливаща мекота и дори самите материали и тъкани тактилно въплъщават този приласкаващ комфорт. В сюжета се намесва и добрата интериорна декорация, която репликира овалните форми.

Огледала, лакирани повърхности, кристални полилеи, полирани камъни, бляскави метални повърхности допълват лекотата на флуидния интериорен дизайн с магическа игра с отраженията.

Флуиден интериорен дизайн 2

Флуиден интериорен дизайн от IDEA

Илюзията на светлината при флуидния интериорен дизайн

Светлината е с водеща роля за пленителната, изтънчена илюзия – стъпалата са подсветнати и сякаш плуват във въздуха, елипсата на окачения таван и извивката на корнизите са подчертани със светещ кант, акцентни осветителни тела разпръскват мека, дифузна светлина – нежен фон за релаксиращата картина на флуидния интериорен дизайн.

Релаксираща палитра на флуидния интериорен дизайн

Цветовете в тези интериори по правило са тихи и балансирани, за да подкрепят концепцията за спокойствие. Бялото е звездата на флуидния интериорен дизайн и се разслоява в невероятни нюанси – перла, крем, порцелан, шифон… Палитрата е допълнена с благородни пастелни тонове, които галят окото, като аристократично екрю и нежно мляко с какао, и е заземена с контрастни тъмни цветове – дълбоко мистериозно черно, топло кафе, неутрален графит.

Флуиден интериорен дизайн 3

Флуиден интериорен дизайн – релаксираща палитра

Усещането за левитация е изразено материално с езика на флуидния интериорен дизайн, но се долавя и като фина, невидима енергия, която те кара да искаш да останеш.

Снимки: Marvellous penthouse, дизайн Алекс Ковачев

Преливащото пространство на флуидния интериорен дизайн

Усещане за левитация при флуидния интериорен дизайн

Илюзията на светлината при флуидния интериорен дизайн

Релаксираща палитра на флуидния интериорен дизайн